Aikido i realnost

 

 

aikido

Mnogi učenici aikidoa (kako početnici tako i napredni) razmišljaju o vrednost ove borilačke veštine u praktičnoj samoodbrani. Napadi koji se uvežbavaju na treningu su često nerealni i izvode se bez mnogo brzine i snage. Kao odgovor na takav napad, ni tehnika ne može biti primenljiva.

Zabrinutost je ovde opravdana, ako se stalno vežba na taj način.

Na prvom mestu, važno je shvatiti da se aikido tehnike obično uvežbavaju protiv stilizovanih i idealizovanih napada. To olakšava da se u početku lakše nauče osnovne konture aikido tehnika.

Još jedan važan aspekt učenja sadrži bazični aikido trening, kihon, metoda statičnog treninga sa opterećenjem.

Kako učenici napreduju, brzina i snaga napada bi trebalo da se povećava,a studenti bi trebali da uče da prilagođavaju osnovnu strategiju aikido tehnika raznovrsnim napadima.

aikido realMnoge aikido tehnike ne mogu biti izvedene efikasno bez istovremene primene atemija (udarac koji se zadaje napadaču u neku od vitalnih tačaka da bi se olakšala kasnija primjena tehnike). Zbog bezbedonosnih razloga, atemi se često izostavlja (ili se veoma mlako izvodi) tokom vežbanja. Važno je medutim izučavati atemi pažljivo, i možda, posvetiti određeno vreme uvežbavanju primene atemija, tako da bude u stanju da ga primeni efikasno kada to bude neophodno.

Za ozbiljno izučavanje aikidoa kao praktične borilačke veštine samoodbrane, nije važno a ni dovoljno imati deklarisanje "realni", "street fight", "combat" i njima slične reklamne poruke u svom imenu ili nastupu, koje obećavaju uspeh preko noći, već je neophodno pravilno i dugo trenirati. Jer ako trenirate na pogrešan način, sve će Vam teže biti da se vratite na pravi put.

POVEZANI ČLANCI:

Kako izabrati pravi aikido klub?

Gde na aikido?