Ljuba Vračarević

Ljuba

Ljubomir Vračarević - Ljuba

(6. maj 1947. Varaždin, Jugoslavija), majstor realnog aikidoa, crni pojas 10. Dan, tvorac realnog aikidoa. Aikidoom je počeo da se bavi 1968. god. Do tada je trenirao udo i iu icu, i stekao zvanje majstora ovih veština. Godine 1969. osniva prvi aikido klub u Jugoslaviji. Intenzivno radi na propagiranju aikidoa u zemlji i usavršava se kod majstora Hiroši Tade (9. Dan). Zvanje majstora stiče 1971.god.

Programi specijalne obuke vojske, policije i telohranitelja, doneli su mu međunarodnu reputaciju. Godine 1979-80. obučavao je telohranitelje jugoslovenskih ambasadora, 1980-82. obučavao je telohranitelje predsednika Zimbabvea, Roberta Mugabea.

Panteri

Libija

Od 1982-1985. živi u Libiji, obučavajući specijalne jedinice i lično obezbeđenje predsednika Moamera el Gadafija. Početkom 1986. osniva Aikido savez Jugoslavije, koji okuplja 55 klubova u zemlji.

Vračarević je prvi put boravio u Japanu 1978. trenirajući kod Kišomaru Uješibe (10.Dan), sina osnivača aikidoa Moriheja Uješibe. Uvažavajući znanja japanskih majstora, Vračarević je težio svom stilu rada. Izdvojio je nekoliko stotina tehnika, odstranivši elemente istočnjačke tradicije i filozofije, prečistio ih , modifikovao elemente unoseći svoje znanje iz drugih borilačkih veština, što je povećalo efikasnost i primenljivost tehnika i tako stvorio svoj stil realni aikido.To je izuzetno fleksibilan, široko primenljiv sistem odbrambenih tehnika.

Japan

Njihovim kombinovanjem prema zahtevima konkretne situacije, uz dobro kretanje , koje je izuzetno važan element, postiže se maksimalna efikasnost.Tokom drugog boravka u Tokiju, 1993. Jošinkanu, Vračarević je imao čast da od Gozo Šiode (10. Dan) lično, primi sertifikat o učću na seminaru, kao potvrdu prihvatanja realnog aikidoa od strane velikog Šiode. Mesec dana kasnije, dobio je dozvolu da poseti Carsku palatu , i tom prilikom je razmenio iskustva sa glavnim instruktorom carske garde.

Majstor Ljuba

Ljubomir Vračarević 1993.god.u Beogradu osniva Svetski centar realnog aikidoa, organizaciju koja usmerava rad klubova realnog aikidoa u inostranstvu. U 25 zemalja članica radi 190 klubova. Po masovnosti se izdvaja Ruska Federacija , u kojoj uspešno rade klubovi u 40-ak gradova. Prvi seminar realnog aikidoa u Rusiji je održan 1989.god. u Ekaterinburgu, gde je osnovan i prvi klub. U dosadašnjoj karijeri majstor Vračarević je održao 28 saveznih i preko 70 internacionalnih seminara realnog aikidoa. Kroz njegovu školu ze prošlo 120 000 učenika širom sveta, i iškolovano je 180 majstora realnog aikidoa.

Posebnu oblast pedagoškog rada predstavljaju dečije škole realnog aikidoa, za uzrast 5-12 godina, u kojima se radi po posebnom programu, prilagođenom psihofizičkim mogućnostima dece, što daje odlične rezultate.

Ljubomir Vračarević je autor 12 knjiga i video kasete iz realnog aikidoa i specijalne samoodbrane. Značajni naslovi su: "Aikido", "Samoodbrana od noža" , "Od početnika do majstora", "Obučavao sam telohranitelje" , " Realni aikido" (trojezično izdanje). Za svoj rad dobio je niz domaćih i međunarodnih priznaja, od kojih izdvaja specijalno priznanje Evropske budo akademije, Plaketu Beograda za izvanredne sportske rezultate i orden ruske armije za obuku specijalnih jedinica "Alfa" i "Kobra". Poslednje i najznačajnije u nizu priznanja, stiglo je iz Moskve. Ruska Akademija nauka o Zemlji izabrala je majstora Vračarevića za svog redovnog člana. On je jedini Evropljanin kome je dodeljeno zvanje akademika aikidoa.

Od 1996.god. Ljubomir Vračarević je profesor po pozivu na Višoj školi za sportske trenere beogradskog Univerziteta, za oblast realni aikido. Početkom 1998.god. u Beogradu je počela sa radom njegova škola za profesionalne telohranitelje.

potpis.gif (2903 bytes)