Polaganje za pojaseve je važan deo aikido treninga

Aikido pojasevi

Kraj svake faze trenažnog procesa u Internacionalnoj aikido akademiji je i vreme je za sumiranje rezultata, koje se ogleda kroz polaganje za stepenove u aikidou, takozvane pojaseve.

Polaganje za pojaseve kod svih stvara uzbuđenje, očekivanja, brige itd. Sve to treba posmatrati kao izazov i dodatni  stimulans da izvučete ono najbolje iz sebe.

Osvojeni pojas u aikidou je mera vaše kompetencije, karaktera i redovnog angažmana. Ukoliko ste redovno prisustvovati treninzima minimum dva puta nedeljno, i ispunjavali ciljeve koje je postavio Vaš trener, možete očekivati da ste najverovatnije zadovoljili većinu potrebnih kriterijuma za pozitivan rezultat.

Da biste položili, morate biti i sami čvrsto uvereni u to da ste u mogućnosti da prođete. Vaš instruktor mora biti siguran da ste u potpunosti sposobni i spremni.

Programom za polaganje propisano minimalno vreme između polaganja za aikido pojaseve je samo orijentaciona smernica. Možda niste spremni, i zato dajte sebi više vremena da budete pravilno pripremljeni. Prolaz ili neuspeh na polaganju su jasni kao dan ili noć, i zato je važno da poštujete mišljenje vašeg instruktora o tome da li ste spremni u ovom trenutku ili niste.

Nemojte razmišljati o drugima i o njhovom nivou znanja. Može se desiti da osećate da ste bolji od kolege koji je polagao zajedno s vama. To može biti slučaj, ali prihvatite da su neki sposobni izgledati bolje u ovom trenutku od drugih, ali se i oni nalaze u okviru očekivanja tog nivoa znanja.

Kako ocene postaju više, očekivanja rastu sa njima. Ako imate sumnje ili pitanja, obratite se svom instruktoru. Naši instruktori Internacionalne aikido akademije takođe su prošli i još uvek prolaze slična iskušenja kao i ona kojim se sada Vi proživljavate, samo su malo ispred Vas na tom putu.

Ako ipak niste uspeli, nastavite da pokušavate, ne dopustite sebi bilo kakve izgovore! Odustati na prvoj prepreci nije teško, to svako može.

Vrlo je važno ne odustati. Tek tako možete nešto i učiniti.

 

Povezani tekstovi