Kako decu naučiti aikido?

 

Najbolji način treninga za decu, je da ih jednostavno učimo aikido, jer to je glavni razlog zbog koga su došli, ili su ih doveli roditelji. Aikido bi trebalo da je zabavan i za decu i za odrasle. I zašto onda ponovo izmišljati toplu vodu i specijalne metodiku tipa: učenje uz igru? Naravno, marketinški gledano, to zvuči jako zanimljivo, zvučno i moderno :). Lepo je to kada čujete da će Vaše dete nešto naučiti, lako, kroz igru i bez napora.

aikido deca

Naravno, u današnje vreme nezaposlenosti, mnogi vide i mogućnost dodatne zarade, otvaranjem aikido klubova, gde uglavnom rade sa decom. U takvim klubovima, školama, ne moraš mnogo da znaš aikido.

Lepo izlepiš milion plakata, flajerima zatrpaš ceo kraj, okitiš se nekom titulom, japancem, federacijom, igraš se sa decom, pod parolom “učenje uz igru”, smeškaš se roditeljima. Naravno sniziš cenu maksimalno, jer je to jedan od glavnih aduta. Organizuješ početnike da ti vode mnogobrojne grupe, oni su srećni što imaju takvu čast, a ti ne moraš da ih plaćaš. I tako, sada imamo aikido klubove na svakom ćošku. A u tom moru, teško je prepoznati kvalitet.

Da ne spominjem neke druge, novonastale,  borilačke veštine, sa “x” instruktorom, “y” veštine koji je obučavao “z” specijalne jedinice, sa diplomom, naručenom preko interneta. Tu je naravno obavezna i fotografija instruktora u maskirnoj ili crnoj uniformi da bi priča bila zaokružena. Da je ta fotografija zaista autentična, ne bi smeo da je pokazuje (iz ličnog iskustva).

Aikido klubuDinamična sfera, pre svega deci predajemo aikido, kao veštinu samoodbrane.  Trudimo se da iz svakog deteta izvučemo maksimum, i primenjujemo, u dugogodišnjoj praksi proverene, metode prenošenja znanja . Jedini uslov za postizanje ovog cilja koji se traži od deteta, je da redovno pohadja treninge.

Na osnovu  30-godišnjeg bavljenja aikidoom, i za to vreme vođenja seminara upravo deci širom sveta, došao sam do nekih zapažanja u ovoj oblasti. Iako su ona Vama verovatno očigledna, nadam se da će nekome koristiti.

  • Decu treba jednostavno učiti primenljivi aikido. Ovde mislim na samu suštinu aikidoa: samoodbranu.

  • Deca uče najbolje sa što manje verbalnih opisa tehnike.

  • Deca najbrže nauče metodom posmatranja i oponašanja viđenog odmah i u celini, bez analize i raščlanjavanja aikido tehnika.

  • Deca najbolje prihvataju naše instrukcije ako se prema njima odnosimo kao prema odraslim osobama.

  • Motivišemo ih potvrđivanjem  njihovog napretka u aikidou spoljnim obeležjima, kao što su: pojasevi raznih boja, diplome, pohvale itd.

  • Deci pokazujemo jednostavnije tehnike, na način propisan programom za polaganje Srpskog aikido saveza.

  • Potrebno je povremeno organizovati izlete, seminare.

  • U aikidou nema takmičenja, ali postoje javne prezentacije na kojima deca mogu prikazati svoje veštine.

  • Deci je potrebna disciplina.

  • Roditelji ne treba da prisustvuju treningu, i da se mešaju u proces treninga.

aikido decaŽelimo da kod dece razvijem dobru osnovu aikidoa, koja će im omogućiti lakši prelazak u stariju grupu. Zato je neophodno da dobro savladaju kretanja u aikidou, veštinu bezbednog padanja, i osnovne aikido tehnike. U našem klubu taj zadatak uspešno obavlja instruktor specijalizovan za rad sa decom, Milorad Vujović, nosioc crnog pojasa 4.Dan, sa svojim asistentima.

U Aikido klubu Dinamična sfera, trening se uglavnom odvija po ustaljenom redu: lagano zagrevanje, vežbe aikido kretanja, padovi i aikido tehnike. Na samom kraju treninga, za opuštanje ubacujemo neku igru, u kojoj obično dolaze do izražaja veština spretnosti, brzina, i u čijem sklopu su vežbe za trbušne mišiće, čučnjevi, sklekovi i slično.

Ukratko, naš klub je posvećen ozbiljnom, studioznom, i sveobuhvatnom izučavanju tehnika, kako za decu tako i za odrasle. Ukoliko ste to tražili, na pravom ste mestu.

Za sve dodatne informacije, molimo Vas da nam se obratite preko naše kontakt strane.

 

Povezani tekstovi