Aikido u Kazakhstanu

1990. godine sam bio prvi put u Kazahstanu sa Ljubom Vračarevićem. Naš aikido  smo pokrenuli u još jednoj zemlji. Gde se ona nalazi ?

Republika Kazakhstan je država u središnjoj Aziji. Površinom je deveta zemlja na svetu, ali veći dio teritorije čini slabo naseljena stepa. Na zapadu izlazi na Kaspijsko more. Graniči na severu s Rusijom, na istoku s Kinom, a na jugu s Kirgistanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom. Većinu stanovništva (oko 58%) čine Kazaki čiji jezik pripada turskoj skupini i koji su tradicionalno muslimani – suniti. Druga najveća etnička grupa su Rusi (oko 27%), uglavnom pravoslavni hrišćani. Ruski jezik je u širokoj upotrebi, iako od nezavisnosti, vlasti podstiču širenje kazačkog. U Kazahstanu se nalazi kosmodrom Bajkonur, središte sovjetskog svemirskog programa, trenutno iznajmljen Rusiji. Kako je došlo do toga da nas pozovu da tamo vodimo seminar ? Prvi naš put u, tada još Sovjetski savez, bio je u grad Sverdlovsk (danas Ekaterinburg), grad na Uralu, 1989.godine. Tamo smo održali prvi seminar.  U to vreme to je bio i zatvoreni grad (samo sa posebnom dozvolom moglo se tamo otići). Našu ekipu činili smo Ljuba Vračarević, Dejan Nikolić i ja.

Na tom seminaru bilo je prisutno dosta ljudi iz drugih gradova. Tako je došao i Vitalij Bičkov, trener iz Alma Ate,  Kazakhstana. Odmah nas je pozvao da održimo seminar i u njegom gradu. Kasnije sam mnogo puta išao tamo i  pomagao u razvoju realnog aikidoa. Danas ima više klubova, u nekoliko gradova Kazahstana. U Alma ati (danas Almaty) je nekoliko klubova. Najveći klub je Lotos.  Tamo sam zadnji put održao veliki seminar 2005 godine. Dole se nalazi foto album, sa fotografijama, koje su nastale te 2005 godine.{gallery}kazahstan{/gallery}

Povezani tekstovi