Aikido organizacije u svetu

 Uvek je dobro proširiti saznanja o raznim aikido organizacijama u svetu. Ovde bih samo nabrojao najpoznatije. Najbrojnija aikido organizacija na svetu je Aikikai , predvođena porodicom osnivača.

Porodično nasleđivanje veštine ili stila, retko predstavlja dobro rešenje, jer naslednici često nisu ni blizu po kvalitetu najistaknutijim Majstorima. Nametanje članova porodice kao naslednika i autoriteta u određenoj oblasti, dovodi do velikog nezadovoljstva često mnogo boljih Majstora i cepanja ili stvaranja novih organizacija.

Zbog velikog broja organizacija i pod-organizacija i Učitelja, postoje razlike u načinu vežbanja aikidoa kao i razlika u izvođenju tehnika.

 

Aikikai kod nas: Srpska aikido federacija - Aikikai Srbije, i Aikido asocijacija Srbije - Aikikai Srbije

Srpski Aikido Savez, samostalno udruženje aikido klubova Srbije, je najmlađi i najperspektivniji savez kod nas, u kome nema stilskih ogranicenja. Član je International Aikido Academy.

Svetski centar realnog aikidoa

Tendokan Aikido škola u kojoj se trenira Tendorju aikido, začetnik Kenđi Šimicu .

Iwama Ryu naglašava odnos golorukih tehnika i tehnika koje se izvode sa oružjem i stavljen je akcenat na trening sa oružjem .Od smrti osnivača Morihiro Saitoa, Ivama stil se vežba u Aikikai klubovima i u jednoj nezavisnoj organizaciji predvođenoj Hitohiro Saitom. Saito sensei je dugo vremena bio učenik O' senseia, počev od 1946 pa sve do njegove smrti. Mnogi smatraju da je Saito sensei bio učenik koji je najviše vremena proveo direktno učeći od O' senseia. Saito sensei je rekao da se on trudio da nauči i sačuva veštinu upravo onakvom kako ga je O' sensei učio.

Društvo Ki Society, osnovao je Koichi Tohei. Naglašava meke,leteće tehnike i ima specijalan program za razvoj ki-a. Ovaj stil se naziva en:Shin Shin Toitsu Aikido (ili Ki-Aikido)

Kokikai aikido Kokikai, osnovan 1986. godine od strane en:Shuji Maruyama, bazira se na kratkim ali efikasnim tehnikama. Naglašava prirodne stavove i ukemi koji ne zahteva visoke padove, a umanjuje značaj atemija i tehnika koje izazivaju bol i neprijatnost ukeu. Kao takav smatra se mekim stilom aikidoa.

Šodokan Aikido Shodokan Aikido (poznatiji kao Tomiki aikido, nazvan po svom osnivaču), za razliku od drugih koristi sparing i pravila bazirana na takmičarskom duhu na treningu.. Ljudi više vole da se takmiče na treningu, nego da treniraju da bi se takmičili.Verovanje je da uvođenje elementa takmičenja služi da se pri izvođenju vežbe bude oštriji i skoncentrisan, obzirom da ne može da se proveri u pravoj borbi. Ovo shvatanje je uzrok razlaza sa O' senseiem koji je čvrsto verovao da takmičenju nije mesto u aikido treningu.

Yoshinkan ima reputaciju stila sa najstrožom (najkrućom) preciznošću. Učenici Yoshinkan aikidoa vežbaju osnovne pokrete kao solo kate i ovaj stil je bio popularan među japanskom policijom. Yoshinkai je internacionalna organizacija koja vežba Yoshinkan stil aikidoa i ima aktivne grane u mnogim delovima sveta. Poslednjih godina pojavio se jedan broj izdanaka ovog stila, uglavnom iz političkih razloga.

Yoshokai aikido, osnovan od strane Takashi Kushida.senseia Yoshinkan aikidoa, je značajno centralizovan stil aikidoa sa starim tehnikama i objašnjenjima. Sadrži brojna učenja o oružju i kao Yoshinkan, Yoshokai ima mnogo samostalnih vežbi i pokreta.

Shin Budo Kai  vodi Shizuo Imaizumi

Nipon Kan , osnivač Kancho Gaku Homma.

Shin'ei Taido , osnivač je pok. Noriaki Inoue , nećak Morihei Uešibe.

Seidokan, začetnik je Rob Kobayashi., koristi kratke i ekonomične pokrete. Ohrabruje učenike da otkrivaju svoj sopstveni aikido, naglašavaju značaj eliminisanja nepotrebnog i posvećenosti onome što se radi.

Tenshin, predvođen Luis Santosom. Osnivač je Steven Seagal. Smatra se »tvrdim« stilom aikidoa. Usmeren je na praktičnu stranu aikidoa, koristeći tehnike koje bi bile uspešne u stvarnim situacijama. Iako postoje samo dve vežbaonice u USA, broj im raste. Vežbanje Tenshina je često brutalno.

Dynamic Aikido Nocque (ili DAN), je osnovao pok. Andre Nocque, predvođen John Emersonom.

Joseikan, osnivač je Minoru Mochizuki.. Ovu formu je razvio Minoru Mochizuki, rani učenik O senseia i Jigoro Kano-a iz Kodokana. Ovaj stil sadrži elemente aiki-budoa sa dodacima karatea, džudoa i drugih veština.

Fugakukai International Association, osnovan 1982, nastao iy Shodokan stila, ali nema takmicenja.

The Takemusu Aiki Tomita Academy, ili Academija ya razvoj Takemusu Aiki, osnovana je 1992. Osnivač je Takeji Tomita.

Aikido Yuishinkai International ; Organizacija je osnovana 1996. Osnivac je Koretoshi Maruyama.

Aiki Manseido, osnovan 1999 kao nezavisni stil. Osnivac je Kanshu Sunadomari, rodjen 1923

Povezani tekstovi