Steven Seagal

Steven Seagal aikido

 

 

Stiven Sigal (Steven Seagal), rođen je 10.04. 1951.g. u Lanstingu, država Mičigen, Sjedinjene Američke Države.

Kao dete bio je krhkog zdravlja i astmatičar. Odrastao je u Mičigenu. Preseljenje u topliju Kaliforniju poboljšalo njegovo zdravlje. Završio je  Orange Coast College i Fullerton College.

Stiven Sigal je možda najzaslužniji za popularnost aikidoa u svetu. Za njega i njegove veštine znamo preko mnogih filmova, u kojima je lično izvodio mnoge aikido tehnike.

Kako je došao u kontakt sa borilačkim veštinama koje su nastale u Japanu, i to sa najsloženijom i najnaprednijom od svih ostalih, aikidoom?

miyako_seagalmiyako_shihanKao i obično, sve stvari se u životu dešavaju "slučajno". Kada je u poluvremenu jedne fudbalske utakmice video prezentaciju borilačkih veština, bio je "upecan". To je u njemu razbuktalo tako snažnu želju, da mu je to omogućilo da kasnije dostigne najviše moguće nivoe u borilačkim veštinama. U to vreme, trenirao je Shito ryu karate kod Majstora Fumio Demura-e, i aikido kod Roda Kobajašija. Od njega dobija Crni pojas 1.Dan u Shin shin toitsu aikidou (Ki aikido).

Na jednom od seminara u južnoj Kaliforniji, upoznaje Mijako Fuđitani, kojom se kasnije i oženio.Njena majka je bila vlasnica Ten shin dojo-a u Osaki. Odlazi u Japan u vreme svadbe i tamo ostaje nekoliko godina. Menja opredeljenje sa Ki aikidoa na Aikikai Honbu Dojo, i tamo ga promovišu od Crnog pojasa 1.Dan do Crnog pojasa 4.Dan.

Poznat kao Take Sensei ili Take Šihan, izučavao je i druge borilačke veštine u Japanu. Bio je učenik Kaligrafije Majstora Seiseki Abe-a. Nakon toga, početkom 70-ih godina postaje prvi zapadnjak koji vodi školu borilačkih veština u Japanu, u gradu Osaka, poznatu kao Ten shin dojo koji danas vodi njegova prva žena i ujedno njegov učitelj aikidoa Mijako Fuđitani (Crni pojas 1. Dan dobila je od O sensei-a, Morihei-a Ueshibe).

 

U Ameriku se vraća 1982.g., gde otvara novu akademiju za borilačke veštine Tenshin Bugei Gakuen.  Istovremeno radi kao telohranitelj, koreografiju za scene borenja u nekoliko filmova i drži privatne časove borilačkih veština poznatim holivudskim glumcima od kojih su najpoznatiji Šon Koneri i Toširo Mifune. Među njegovim klijentima su tada bili I njegova buduća supruga Keli Le Brok i poznati producent Majkl Ovitc.

out_of_reach

Uz Ovitcovu pomoć Sigal 1988 dobija ugovor za snimanje svog prvog akcionog filma Iznad zakona (poznatiji kao Niko). Partnerka u filmi mu je Šeron Stoun. Film govori o policajcu Nikola Toskani I sadržI dosta scena borenja i aikido tehnika.

Nakon toga dolazi film Hard to kill (1989) gde tumačI lik policajca koji se budi iz višegodišnje kome i kreće u osvetu. I ovaj film sadržI dosta borilačkih scena i scena nasilja a jednu od uloga utumačI njegova treća supruga Keli le Brok. Posebnu pažnje Sigal skreće na sebe filmom

Pod opsadom (1992) koji je ujedno njegov najgledaniji (po mom mišljenju i najbolji) film. Ovde se kao glavni negativac pojavljuje Tomi Li Džons.

Svoj debi kao reditelj ima u filmu Na opasnoj zemlji (1994). U ovom filmu poseban akcenat stavlja na zaštitu čovekove okoline i prirode. Sigal je inace aktivista mnogih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom planete Zemlje. Nakon toga je usledila serija osrednjih filmova među kojima su naj poznatiji Bljesak smrti, Vatra tamo dole, Izlazne rane, Stomak zveri…

Sigal dosta vremena provodi meditirajućI i proučavajućI Budizam sveštenik je Omoto kyo religije (religija O senseia) i kako kaže pokušava da postane učitelj i iscelitelj.

Povremeno održava aikido seminare u različitim zemljama, ali uvek su ti treninzi zatvorenog tipa i posvećeni manjim grupama vežbača. Nosilac je crnog pojasa 7.DAN u aikidou  koji mu je dodeljen od strane Aikikai Honbu Dojo-a.

 

 

seagal_musicDanas se najviše posvećuje muzici, u toku je njegova velika svetska turneja. Od svoje 12-te godine svira gitaru, uglavnom bluz. 2004.g. izdao je svoj prvi solo album Pesme iz kristalne pećine.

Trenutno držI školu aikidoa u USA , Ten Shin Bugei Gakuen dojo u West Los Angelesu , koji je administrativno i instukciono vodi Matsuoka sensei, dugogodišnjiučenik Seagal senseia. Njegova glumačka karijera je počela i ostala u znaku aikidoa.

Povezani tekstovi