Pravilna ishrana i aikido

Osim izučavanja borilačkih veština kroz proces redovnog treniranja, često se, u smislu ozbiljnijeg pristupa i očekivanju boljih rezultata i uspeha, spominje i "sportski" način življenja. Naime, uobičajena predstava je da je potrebno odreći se  mnogih stvari uobičajenih stvari u životu, tj. smatra se da je neophodna neka vrsta asketizma. Da li je to tako? U ovom tekstu, osvrnućemo se na jednu potrebu, bez koje ne bismo mogli dugo da preživimo. Ovog  puta obratićemo pažnju na  ishranu. Podsetićemo se nekih poznatih činjenica, i nadam se, razjasniti osnovne pojmove o pravilnom konzumiranju hrane.

Da bi ste postigli maksimalne rezultate, bilo da želite da smanjite svoju telesnu težinu, da  povećate misićnu masu ili da poboljšate fizičku kondiciju, potrebno je da povedete računa o svojoj ishrani.
Moze se učiniti da je u današnje vreme, uz ogroman broj raznih “brzih i 100% efikasnih” dijeta, suvišno pričati o problemima gojaznosti. Ipak, činjenica je da sve veći procenat ljudi ima estetske ali i zdravstvene probleme koji su direktno povezani sa načinom zivota i ishrane...Pre svega, neophodno je znati da čudotvorne dijete mogu rešiti problem suvišnih kilograma u kratkom vremenskom periodu ali nikako ne mogu dovesti do trajnih pozitivnih promena. Nakon svake od ovih dijeta pri povratku na stari način ishrane sigurno cete vratiti kilograme istom brzinom kojom ste ih izgubili. Zato je neophono napraviti korenite promene u samoj osnovi ishrane.
Hrana obezbeđuje  energiju koja je potrebna da jače i bolje  trenirate. Prvo i osnovno pravilo je da se ne smete u potpunosti odreći ni jedne bazične komponente u ishrani, a tu spadaju šest glavnih nutritijenta: masti, ugljeni hidrati, proteini, minerali, vitamini i voda. Medjutim, samo tri obezbeđuju organizmu energiju: ugljeni hidrati, proteini i masti. Mehanizam razlaganja ovih sastojaka je različit. Iako su svi obezbeđeni iz ishrane svaki se razlikuje po načinu na koji je uskladišten u organizmu, kao i po načinu na koji se uzima iz organizma i razlaže. Ove razlike postaju veoma važne pri treniranju,  zbog toga što vrsta vežbanja (aerobno nasuprot anaerobnom), i intenzitet energetskih potreba utiču na vrstu energetskog nutrijenta koji će biti korišćen. Potpuno odricanje neke od ovih šest komponenti dovelo bi do disbalansa u organizmu i, u krajnjoj liniji, do bolesti.
Ono sto čini osnovu zdrave i pravilne ishrane je upravo proporcionalno unosenje odredjenih namirnica. Istina je da bi masti trebalo konzumirati minimalno ali je potpuno netačno da bi ih trebalo izbaciti iz upotrebe!

Po misljenju strucnjaka, osnovna pravila zdrave ishrane su:

  • 5-6 obroka dnevno
  • Sto vise voća i povrća
  • Dosta žitarica
  • Umerena količina mlečnih obroka
  • Umerena kolicina obroka sa mesom i jajima
  • Ograničena količina alkohola



U nastavku ćemo malo više obratiti pažnju na vreme uzimanja obroka u toku dana, tj. poštovanje osnovnih telesnih ciklusa:

 

  • Aproprijacija – predstavlja uzimanje hrane i varenje i traje u periodu od 12 časova u podne do 8 uveče.
  • Asimilacija – predstavlja apsorpciju i iskorišćavanje hrane i traje u periodu od 8 uveče do 4 časova ujutru
  • Eliminacija – čišćenje organizma od otpadnih materija iz hrane i samog tela i traje u periodu od 4 ujutru do 12 u podne.



Neophodno je napomenuti da se ovi ciklusi poklapaju sa navedenim periodima kod osoba koje žive relativno redovnim životom tj.ustaju između 5 i 9 sati ujutru i ležu između 10 i 12 sati uveče ili bar ne mnogo posle ponoći).

 

Ispravno kombinovanje namirnica

 

Namirnice koje uzimamo možemo podeliti u dve grupe:

  • Koncentrisane
  • Nekoncentrisane



U nekoncentrisanu hranu spada svo neprerađeno voće i povrće, a koncentrisana hrana je sve ostalo. Dakle, princip kombinovanja je jednostavan: samo jedna koncentrisana namirnica i bilo koja količina nekoncentrisanih. Primera radi sa mesom ne treba jesti hleb. Razlog za ovaj način kombinovanje leži u činjenici da n aš organizam može da svari samo jednu koncentrisanu hranu. Ukoliko se istovremeno pojede meso i pirinač nastaje sledeći problem: da bi se svarilo meso neophodno je da se u želucu izluči enzim koji je u osnovi kiselina, a za varenje pirinča se izlučuju enzimi koji neutrališu kiseline. Tako se događa da obrok provede u želucu 15 do 20 sati, a da naše telo nije u stanju da ga potpuno svari. Ovo uzrokuje toksemiju i narušavanje prirodnih ciklusa u ljudskom organizmu. S druge strane pravilno kombinovanom obroku je neophodno svega 2 do 4 sata da bi bio potpuno svaren.

Ispravno konzumiranje voća

Voće treba jesti samo na potpuno prazan želudac, tj. nikako kao dezert posle jela. Zašto? Princip je jednostavan: voće je hrana koju naš organizam najlakše vari (primera radi: lubenice 10 minuta, a banane 40 minuta). Za varenje povrća je potrebno oko 2 sata. Ako uzmemo ove činjenice u obzir ’nadimanje’ je veoma jednostavno objasniti. Hranu koja kroz creva putuje satima sustiže hrana kojoj je za potrebno samo desetak minuta. Tako dolazi do neke vrste sudara koji znatno otežava ili čak onemogućava ispravno varenje i jedne idruge vrste hrane.

S obzirom da da ljudskom organizmu varenje voća ne predstavlja problem dozvoljeno ga je jesti preko celog dana a zabranjeno:

  • 40 minuta pre bilo kog drugog obroka
  • 2 sata posle svežeg povrća
  • 3 sata posle pravilno kombinovanog obroka bez ribe i mesa
  • 4 sata posle pravilno kombinovanog obroka sa ribom i mesom
  • 8 sati nakon nepravilno kombinovanog obroka

 

Zaključak:

  • Ne uzimajte dve koncentrisane hrane istovremeno (sa mesom jedite povrće, sa sirom salatu)
  • Ne prejedajte se - jedan od razloga za prejedanje je što naše telo ne absorbuje hranjive sastojke odmah i daje nam signal da je gladno
  • Do podne ne konzumirajte ništa osim voćaCry
  • Vodu ne treba piti jedan sat pre i dva do tri sata posle svakog obroka jer razblažuje sokove neophodne za varenje hrane.
  • Upravo na osnovu ovih pravila možete zaključiti da zdrava ishrana zapravo podrazumeva prirodnu ishranu. Danas možda, u većini slučajeva, konzumiramo više hrane nego što je potrebno. Generalno je uvek dobro jesti raznovrsnu hranu u umerenim količinama, podeljenu u više obroka dnevno, kombinovanu na pravi način i u odgovarajuće doba dana Smile.

 

 

Povezani tekstovi